Imi place la nebunie! As manca-o in fiecare zi. Doamne, cand simt galustele pufoase si zeama dulce si concentrata… mi-amintesc de matusa mea banateanca, ce ne facea de cate ori mergeam in vacante la Resita, supa de cocos (din curtea ei), cu taitei de casa sau cu galuste. Si mama face o supa din gaina sau vita, de-ti vine sa mananci toata oala. O tot intrebam: ”Mai, mama, dar ce pui in ea de are gustul asta?” Si-mi raspundea zambind: ”Ei, lasa ca ai toata viata sa-nveti, iti spun eu cand te faci mai mare si trebuie sa stii, nu-ti incarca de pe-acum mintea cu astea…” Va spun eu care-i secretul ei, si al meu, acum!
Haideti sa vedem intai ingredientele:
– pentru zeama:
- gaina de casa sau din magazin, dar fara hormoni (uitati-va bine pe etichete). Puteti folosi spatele, pipetul si aripile sau pieptul si pulpele, ce aveti din gaina. Nu recomand doar pieptul, caci este un pic mai sec si nu va face bulele acelea galbene deasupra. 🙂
- 1 ceapa alba mare (o folosim intreaga)
- 1 telina mica
- 1\2 kg morcovi
- 2 radacini de pastarnac (il prefer in locul patrunjelului, pentru ca este mai dulce)
- 1 ardei gras verde
- 1 catel de usturoi intreg (ca sa nu se tulbure zeama)
- 1 legatura de patrunjel proaspat
- sare
- boabe de piper
- vegeta (atentie, pentru cei care folosesc si vegeta! Exista pe piata, ce-i drept, foarte putine variante de vegeta fara nici un fel de conservant alimentar. Asadar, cititi pe eticheta sa contina doar legumele deshidratate)
– pentru galuste (ingrediente pentru 10 bucati)
- 1 ou (cumparati-le pe cele ecologice, au galbenusul portocaliu)
- 1 lg ulei
- 4 lg de gris (cel fin e cel mai pufos)
- sare
- piper
- patrunjel
– Mod de preparare:
Toate ingredientele amintite mai sus la reteta pentru zeama le pun in oala sub presiune. Acesta este primul secret al mancarii care-si pastreaza toate vitaminele si gustul deplin. Unde mai pui, ca poti gati la foc mare, fara ca supa sa se tulbure. Totul se fierbe in cucta, nimic nu iese afara, iar durata de preparare este injumatatita (investiti intr-o ”oala minune”, cum ii spune mama, dar sa fie din inox. Aluminiul, la temperaturi inalte emana substante foarte periculoase pentru sanatate). Asadar, pun toate ingredientele, inchid etans oala, iar din momentul in care incepe sa fasaie, mai las o ora pe foc (in acest timp se fierbe si cea mai atoasa gaina de curte). Dupa o ora, cand oala deja incepe sa scoata prin valva din capac aburi, o dam un pic la o parte de pe foc, pana se linisteste si nu mai ”sufla” nimic (max. 10 min.). Deschidem usor capacul, strecuram supa si o punem intr-o oala normala, din nou pe foc, la foc mai mic. In tot acest timp preparam galustele, fara sa ne stresam prea tare ca ne ies galustile ca piatra. Eu, cu reteta asta simpla, le reusesc pufoase, de fiecare data: oul il bat cu mixerul bine (fara sa separ galbenusul de albus), pun sare, piper, lingura de ulei, apoi incorporez usor cu furculita cele 4 linguri de gris si patrunjelul verde tocat marunt. Consistenta trebuie sa fie una de smantana. Daca e prea moale si n-o pot lua cu o lingurita, atunci mai pun o lingura rasa de gris. In supa care clocoteste, pun cu lingurita din preparat si dau drumul usor in zeama. La sfarsit, un pahar cu apa rece azvarlu usor peste toate galustele. Pun capacul, lasa sa fiarba pana vad ca si-au marit volumul si au devenit pufoase si gata!
Sa revenim la secret! V-am spus de ”oala minune”. Iar gustul acela dulce si concentrat, dar si culoarea portocalie sunt date de morcovi. Asadar, cu cat mai multi morcovi puneti, cu atat mai buna-i. Recomand jumatate de kilogram. Si cautati-i cat puteti pe cei romanesti si colorati.
Pofta buna sa aveti! Pofta mi-am facut si mie, o sa ma pun sa-mi fac o supa. 🙂
Sa va mai spun pana atunci si cum ne face supa de gaina mai frumoase… cititi mai jos:
Beneficiile consumului supei de gaina:
– daca tot vorbeam de frumusete, supa este o sursa importanta de colagen, acea proteina care incetineste imbatranirea si deteriorarea pielii, articulatiilor si oaselor
– din punct de vedere nutritional, zeama de gaina contine multe vitamine (B, C, K), fibre vegetale si minerale. Este foarte sanatoasa si pentru cei mici
– sa nu uitam de beta-carotenul din jumatatea de kilogram de morcovi, care este anticancerigen si protejeaza vederea
– proteinele continute ajuta la imunitate, dar si ca ”pansament” gastric, pentru cei care acuza gastrita, ulcer sau sau alte neplaceri ale stomacului.
– ”penicilina bunicii”, asa cum este cunoscuta, ne ajuta sa indepartam raceala, crescand imunitatea
– japonezii au descoperit ca , datorita proteinelor colagenice pe care le contine, scade tensiunea arteriala (dar, bine-nteles, nu poate inlocui medicamentatia alopata sau naturista, recomandata de medicul specialist)
– si unde mai pui ca are si putine calorii!
Perfecta, nu?!
S-aveti pofta de gust bun si o portie de sanatate!