Bors de loboda cu leustean si iaurt cremos

 

Loboda este cunoscuta si folosita pentru actiunea ei terapeutica inca din antichitate. 

   Daca e vreo ciorba care sa-mi spele toate pacatele, dupa mancarurile copioase de Paste, aia e borsul de loboda sau borsul de sfecla rosie.

   Astazi o sa va dau reteta celui de loboda. Il ador! E atat de racoritor, gustos, satios… si nu mai spun, sanatos! Cand vad loboda aia cruda si proaspata pe tarabele din piata, nu rezist tentatiei sa n-o azvarlu in oala de ciorba.

Ingrediente pentru 4-5  portii (o oala de 3 litri):

  • 3 legaturi de loboda rosie si verde
  • vreo 15 cartofi noi mici (ii pun intregi)
  • 1 morcov mare
  • 1 telina mica
  • 1 ceapa alba
  • 1 ardei verde
  • 250 ml bors (eu iau sticla mica de 500 ml de bors „Danila cu leustean” )
  • 1 pahar de piure de rosii (rosii cuburi sau 2 lg de bulion, depinde ce aveti)
  • 1 legatura leustean proaspat
  • sare
  • piper

Mod de preparare: 

   Se inabuseste in ulei de rapita, sare si putina apa , ceapa tocata marunt, cu morcovul, ardeiul si telina taiate cubulete (sau taiata in 4 si apoi scoasa din ciorba, daca nu vreti prea multe leguminoase). Cand devin sticloase se pune loboda curatata si spalata si se lasa un pic sub capac ca sa se intrepatrunda aromele legumelor.

   Apoi se toarna peste aproape 2 litri de apa calda (ca sa fiarba mai repede) si se pun cartofii noi intregi. Se potriveste ciorba de sare si piper. Se lasa sa fiarba circa 20 minute, pana sunt gata cartofii.

   Se pune apoi piureul de rosii si borsul si se mai da ciorba intr-un clocot. Se da deoparte apoi si se pune deasupra leusteanul tocat marunt. Se pune capacul si se serveste dupa 10 minute. Mie-mi place cu iaurt cremos si ardei iute verde. Puteti s-o consumati de asemenea simpla sau cu smantana.

S-aveti pofta de bun gust si sanatate!

Revin si cu reteta borsului ucrainean de sfecla rosie. 🙂

Proprietatile lobodei: 

  • loboda este extrem de importanta pentru sanatate prin compozitia ei mare de vitamina C (de doua ori mai mare decat lamaia sau kiwiul), fier si vitamina K, plus albumina, grasimi, celuloză, saruri minerale (potasiu, fosfor, calciu), dar si alte vitamine.
  • are usor efect laxativ, ajuta in ameliorarea gutei
  • elimina toxinele si stimuleaza metabolismul
  • datorita mineralelor si vitaminelor ajuta la ameliorarea acneei, astmului, chisturilor ovariene sau alergiilor, tratarea tusei
  • Sub forma de extract, sucuri sau  infuzie , loboda ajuta la vindecarea afectiunilor pulmonare, a durerilor de stomac, a afectiunilor ginecologice, heptaice si renale, iar sub formă de comprese sau cataplasme din frunze fierte sau tocate se pot trata diferite afectiuni ale pielii,  in special pe leziuni purulente.(documentare proprietati: https://sanatate.bzi.ro/loboda-proprietati-terapeutice-uimitoare-30175, http://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/loboda-atriplex-hortensis-11835999/)

 

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

‘’Marile creatii s-au nascut din micile inspiratii’’ (Diana Bart)

FOLLOW ME ON