Pericolul din cosmetice! Ce ascund etichetele „de marketing”?

Am trecut si eu prin toate etapele folosirii produselor de ingrijire corporala. La inceput, luam de pe rafturile magazinelor tot ceea ce mirosea frumos si avea textura cat mai placuta, ce era mai de firma, fara sa citesc eticheta produsului respectiv.

Apoi am auzit si m-am documentat despre parabeni, cat sunt de periculosi pentru sanatatea noastra, asa ca a inceput de data asta sa-mi atraga atentia eticheta de pe fata, in care, strategia de marketing scria cat mai ademenitor „fara parabeni, fara coloranti”. Intr-adevar, dus- gelul sau samponul respectiv nu continea parabeni, dar eticheta de pe verso n-o studiam nici de data asta,ca sa observ ce alte ingrediente periculoase contin „minunatele” produse, care-ti „catifeleaza corpul si simturile”.

Iar, mai nou, o alta strategie de a tulbura mintile clientului sunt produsele pe care le gasim la raionul BIO si pe care scrie peste tot BIO, ECOLOGIC sau ORGANIC. Aceste certificari se pun produselor care nu utilizeaza substante chimice, artificiale, pesticide, aditivi alimentari, nu sunt modificate genetic sau alte aspecte.

Asa ca am cumparat si eu un gel de dus, pe a carui eticheta, pe langa numele care incepe cu ECO, erau multe certificari ale culturii organice din care provine vanilia, ce o continea in compozitie, plus un alt inscris cu „organic ingredients”… de data asta, insa, mi-am spus sa citesc si lista de ingrediente de pe spate, care scrie negru pe alb, cam asa: apa, apa din frunza de myrtus din cultura ECO, vanilie din cultura ECO, (si acum incepe distractia), benzonat de sodiu, sorbat de potasiu, lauryl polyglucose, sodium lauryl glucose carboxylate si cativa astfel de produsi chimici. Am luat si am citit pe rand despre fiecare in parte, va arat, pe scurt, doar doua dintre ele:

– Sorbatul de potasiu sau E202, un produs chimic, al carui consum poate cauza: reactii alergice, toxicitate la nivelul organelor, migrene. Deocamdata nu este restrictionat pentru consum, dar exista o doza zilnica, maxima admisa.
– Benzonatul de sodiu, un alt compus chimic, un conservant, despre care, un raport al Agentiei Britanice de standarde alimentare arata ca E211 reduce coeficientul de inteligenta, fiind daunator si pentru copii; iar un alt cerceator de la Univ. din Sheffield sustine ca acest benzonat poate deteriora ADN-ul, ducand la disfunctii ale celulelor, genera boala Parkinson, poate determina cancer de piele, alte boli neuro-degeneratice, dar grabeste si procesul de imbatranire. (sursa: wikipedia)

Intr-adevar, produsul respectiv contine 2 ingrediente ce provin din culturi eco, dar restul ingredientelor…!? Restul ingredientelor sunt extrem de periculoase folosite in timp. Dar uitam cel mai important aspect: pielea este cel mai mare organ al corpului, un invelis viu si are o capacitate de absorbtie fantastica, adica respira si aspira tot ceea ce punem pe ea. Si cu cat mai multi ani folosim toxicele cosmetice corporale, cele de curatenie, aditivii din alimente, ne trezim cu cancer la 50 de ani si ne intrabam de unde.

Asa ca am pus punct produselor care ne mint cu reclama si am decis sa citesc ATENT fiecare eticheta si sa cumpar doar produse ce contin ingrediente NATURALE si bio, nimic altceva. Intr-un urmator aticol, pe care-l gasiti la rubrica „Si mamica”, va arat ce produse naturale am gasit si cu care ma simt perfect!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

‘’Marile creatii s-au nascut din micile inspiratii’’ (Diana Bart)

FOLLOW ME ON