Budinca de orez cu lapte, mere coapte si spuma de vanilie. Suna delicios! Iar gustul este inconfundabil. Este unul dintre deserturile pe care ni le pregatea mama cand eram mici, si iata , acum, il pregatesc si eu fetitei mele. Se prepara destul de repede si se poate servi, atat cald, cat si rece. Se poate servi de la 9 luni.
Timp de preparare:
- pregatire + coacere : aproximativ 45 min
Ingrediente pentru 6 portii:
- 1 litru lapte
- 1 cana orez cu bob rotund
- glocoza pudra (inlocuitorul sanatos al zaharului, il gasiti si in farmacii)
- coaja rasa de la o lamaie spalata bine
- 1 ou
- vanilie
- scottisoara
- 5 mere potrivite
- 1 cubulet de unt
Mod de preparare:
Intai punem laptele la fiert. Intre timp, cana de orez, la inmuiat in apa, va fierbe astfel mai repede. Cand incepe sa dea in clocot laptele, punem orezul, reducem focul si lasam circa 10-15 min, pana cand acesta se inmoaie bine. Dam drumul cuptorului, sa se incinga, la 180 grade.
Curatam de coaja merele, le dam prin razatoare sau robot, apoi le punem sa se inabuseasca intr-o tigaie in care am aruncat cubuletul de unt. Adaugam 2-3 lingurite de glucoza si scortisoara rasa. Le lasam pe foc, sub capac, 3-4 minute, pana devin putin sticloase.
Intre timp, orezul cu lapte a fiert. Il luam de pe foc, adaugam vreo 3-4 linguri de glucoza (este mai putin dulce decat zaharul), in functie de preferinte, coaja rasa de lamaie, vanilie, apoi amestecam inauntru galbenusul de ou.
Albusul il batem bine spuma cu mixerul, 1 lingura glucoza si vanilie.
Incepem acum pregatirea budincii, pentru cuptor. Eu folosesc un vas rotund de sticla, pentru ca se vede frumos preparatul. Puteti pune si intr-o oala sau alte vase, dupa cum preferati sa arate.
Torn un strat de orez cu lapte, apoi un strat de mere coapte, inca un strat de orez cu lapte si inca un strat de mere. Le dau la cuptor. Dupa 15 min, pun albusul batut spuma, pe deasupra. Ii trebuie circa 5 minute sa se rumeneasca.
Deliciosul desert e gata! Se serveste cald sau rece, de la frigider. Pofta buna! 🙂
Beneficiile folosirii glucozei in preparatele pentru copii, si nu numai:
- mai este cunoscuta si sub denumire de dextroza, fiind un indulcitor natural, obtinut din fructe
- in natura se gaseste in fructele dulci, mustul de struguri, mierea de albine si toate celulele vegetale
- este un carbohidrat simplu, cu asimilare rapida, avand indice glicemic ridicat
- carbohidratii sunt substante folosite de organism cu precadere ca sursa de energie. In special muschii si creierul eu nevoie de carbohidrati, ptr a-si satisface nevoile energetice
- i se mai spune „energia creierului”
(sursa de informatie, glucoza „Viva Pharma”)