Laptele de pasare, o placere nebuna, aromata cu vanilie!

„O fi imparat, o avea totul, dar nu a gustat lapte de pasare!”

Il ador! Cand simt crema  de lapte pufoasa, dulce si patrunsa de aroma puternica de vanilie, care contrasteaza cu galustele aerare, din spuma de albus, nu ma pot opri! L-as manca încontinuu. Il ador din copilarie si inca il savurez nebunește.

Mirosul de lapte cald cu vanilie ma intoarce in sufrageria bunicii, la masa, cu fratele meu, infruptandu-ne din farfuria plina cu desertul minune.

Pe cat de sofisticat pare, la prima vedere, pe atat de simplu si rapid e de facut.

Ingrediente: 

  • 1,5 litri lapte
  • 4 oua (pe care le scoatem cu jumatate de ora inainte din frigider, ca sa fie la temperatura camerei)
  • 8 linguri zahar brut
  • coaja de lamaie
  • esenta de vanilie
  • 1 baton de vanilie de Bourbon

Mod de preparare:

Punem la fiert laptele cu un varf de sare (ii mai potenteaza gustul dulceag). Il lasam la foc mic, ca sa nu se prinda sau sa dea pe dinafara.

Pana da in clocot, sepram albusurile de galbenusuri in doua boluri. Albusurile le batem bine, de preferat cu mixerul, ca sa iasa o spuma tare. Adaugam treptat 2 linguri de zahar, in timp ce le batem, asta ca sa nu se lase spuma.

Cand laptele da in clocot, luam cu o lingura sau lingurita, daca le vrem mai mici, galuste din spuma si le punem usor deasupra laptelui. Le lasam circa 2 minute pe o parte, apoi le intoarcem usor si pe cealalta parte, ca sa se fiarba. Dupa cele 4 minute, le scoatem intr-un bol.

Luam laptele de pe foc,ca sa se raceasca un pic,  si intre timp, cele 4 galbenusuri le amestecam cu cele 6 linguri de zahar brut ramas. Luam cu un polonic din lapte si adaugam usor peste ouale frecate cu zaharul.( ! Atentie, nu turnam galbenusurile reci direct in laptele de pe foc, caci se vor coagula, ca la omleta! ) Incorporam bine, apoi turnam toata crema aceasta peste laptele din oala, amestecand usor, de preferat cu un tel, ca sa se omogenizeze bine.

Dam intr-un clocot, iar la sfarsit punem esenta de vanilie si batonul intreg de vanilie, dar pe care l-am taiat pe lungime, am scos semintele cu lama cutitului, pentru mai multa aroma. Radem si coaja de lamaie pentru un plus discret de savoare.

Se pune din aceasta crema de lapte cu ou in boluri, cu polonicul, iar peste, cate galuste de albus doriti.

Asta-i tot! S-aveti pofta de bun gust si sanatate! 

De unde denumirea de „lapte de pasare”?

„O fi imparat, o avea totul, dar nu a gustat lapte de pasare!”

Laptele de pasare are o istorie destul de indepartata, se povestste, ca din antichitate. In acele vremuri, legenda spune, femeile nu se lasau prea usor cucerite. Alesul inimii trebuia sa le indepineasca un capriciu: sa le aduca de peste mari si tari, „lapte de pasare”. Pasarile paradisului isi hraneau puii cu astfel de lapte.

Din gradinile Edenului, ale anticilor greci, deliciosul si minunatul „lapte de pasare” a ajuns in farfuriile noastre, ca sa ne excite simturile.

Cartile de gastronoimie spun ca aceast desert a fost inventat pentru aristocratii francezi. Ile flottante (insula plutitoare) sau oeufs a la neige (oua in zapada), ar fi fost unul dintre deserturile favorite de la curtea regala, atribuit ca fiind creatia lui Marie-Antoine Careme, celebrul bucatar din perioada lui Napoleon Bonaparte, ce a pus bazele haute cuisine.

Si rusii au poftit la deliciosul desert alb, tortul din „lapte de pasare”, al cofetarului Vladimir Mihailovici Guralnic, a fost brevetat in anul 1982.

Iar spaniolii au realizat si ei o insula din marea de lapte aromat cu vanilie, „Isla flotante de Andalucía”, „innecat” intr-o ciocolata amara.

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

‘’Marile creatii s-au nascut din micile inspiratii’’ (Diana Bart)

FOLLOW ME ON