INGREDIENTE (pentru 8 pers.):
- 350 gr. de paste in forma de 8-uri (1 punga si jumatate, de la ”Baneasa”)
- 150 gr. de miere
- 3 litri de apa
- 250 gr. de nuca (trei sferturi macinata, restul am taiat-o bucatele)
- 1 baton de scortisoara sau 1/2 lingurita scortisoara pudra
- 1/2 sticluta rom
- coaja de la o lamaie mica
- coaja de la o jumatate de portocala
MOD DE PREPARARE:
In cei 3 litri de apa, cand au inceput sa dea in clocot, am pus pastele si le-am fiert dupa indicatia de pe punga, in cazul de fata, 8 minute. Am pus apoi nuca, romul, scortisoara si coaja de lamaie si de portocala si am mai fiert circa 6 min., ca sa se crocanteze nuca si sa se intrepatrunda aromele condimentelor. Au pus apoi oala la rece, si cand a fost aproape racita, am adaugat si mierea. (Nu am pus-o in compozitia fiebinte, pentru ca devine toxica si isi pierde din valorile nutritive). Asta-i tot! Rapid, simplu, gustos si sanatos… si de post!
Mie-mi place foarte mult reteta aceasta de mucenici muntenesti fierti. Imi plac si cei moldovenesti, copti in cuptor, cu miere si nuca. Pe aceia ii fac la anul. 🙂
Pofta buna!
Traditia celor 40 de Mucenici
(sursa informatiilor: http://www.crestinortodox.ro/religie/sfintii-40-mucenici-87984.html)
Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Mucenicii erau soldati crestini, pe timpul imparatului Licinius (cca. 300) , nu doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni. Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati si batuti cu pietre, apoi condamnati la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta.
Siliti sa indure gerul cumplit au inceput sa se roage: „Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine”. In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Pentru ca au fost scosi vii din lac, comandantii au poruncit sa li se zdrobeasca picioarele cu ciocanele.
Toti martirii au trecut la cele vesnice in urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse intr-un car, ca sa fie duse spre ardere si apoi sa fie aruncate in lac. Numai Meliton, un tanar soldat, a supravietuit torturii. Pentru ca mai respira, ostasii nu l-au pus in car. Mama sa, stiind ca cei 39 de confrati in suferinta aveau pregatita imparatia cerurilor, isi ia fiul in brate si merge cu el sa-l puna in car. Daca ii dorea salvarea, trebuia sa fie lipsit de credinta in Hristos. Meliton moare pe drum, in bratele mamei sale.
Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.
Dupa traditia geto-dacica au fost 44 de mucenici, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Insa, traditia crestina afirma ca au fost 40 de mucenici.
In Bucuresti, particele din moastele Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia se afla la Manastirea Antim, la Schitul Darvari, la Biserica Icoanei, la Biserica Mihai Voda, la Biserica Dichiu de pe Strada Icoanei si la Biserica „Sfantul Alexie” de pe Calea Serban Voda.
Gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.