Varza coapta, la cuptor, cu rosii de gradina, usturoi si ardei

 

”Nu-mi trebuie varză de Bruxelles. Eu sunt patriot, mănânc numai curechi româneşti.” (Mihail Mataringa)

Iarna imi place acra, cu foi de dafin, cimbru, boabe de piper si boia picanta, rumenita la cuptor, iar vara, atuncata in cuptor, cu usturoi, rosii, ardei si marar,  proaspat culese din gradina.

Si pe cat e de saraca in calorii, pe atat de bogata in vitamine este varza. Iar pentru o zi ploiasa de duminica, mirosul dulceag de varza la cuptor, alaturi de un ardei verde iute, si apoi un pahar de bere rece, imi lasa gura apa.

Daca v-am facut pofta, va las aici si reteta, rapid de facut. Astept si de la voi pareri. 🙂

Ingrediente pentru 4 portii: 

  • 2 verze mici , cu frunzele cat mai verzi (sunt mai fragede mici)
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui sau rapita (acestea rezista la temperaturi inalte)
  • 1 ardei kapia rosu
  • 1 ardei verde
  • 3 rosii de gradina
  • 1 cana suc de rosii
  • 1 legatura de marar proaspat
  • 3 catei de usturoi
  • sare, piper

Mod de preparare: 

Eu dau rapid varza prin robot, o toaca marunt, apoi o amestesc cu mana, intr-un bol, cu sare si piper si o las asa , pana pregatesc celelalte legume.

Incing 1 lingura de ulei in oala, pun usturoiul taiat rondele si il tin 1 minut, cat sa se simta aroma putin luata de foc. Adaug ardeii taiati fideluta, apoi pun varza, cu tot cu zeama lasata, de la sare. Pun capacul si las sa se inabuseasca vreo 20 min, la foc mediu. Adaug apoi rosiile taiate cubulete si sucul de rosii, mararul, lingura de ulei ramasa, si transfer totul intr-un vas de portelan sau yena. Il pun in cuptorul preancalzit la 200 de grade. Mai las inca 30-40 minute, pana prinde crusta. Eu tot amestec, ca sa se coaca uniform.

Am ales sa pun si puiul de casa pe care l-am fiert pentru supa, pe deasupra. O puteti consuma asa cum va place,simpla, cu pui,  cu muschiulet de porc la cuptor, cu carnat de casa. Nu lipseste ardeiul iute verde, croacant! Si inca putin marar proaspat aruncat deasupra.

Dupa asa masa copioasa, un pahar de bere, cu putine calorii, dar si foarte sanatos, este mai mult decat binemeritat.

S-aveti pofta!

Beneficiile verzei pentru sanatate: 

  • are foarte multe fibre, pentru un tranzit sanatos si anticonstipatie
  • Sucul de varza este indicat in tratamentul ulcerului, pentru ca are proprietati alcaline
  • Acidul folic din varza este excelent pentru femeile insarcinate
  • Frunzele de varza, inmuiate in apa calduta, pot fi aplicate pe sani atunci cand ne dor ca urmare a alaptarii. De asemenea, frunzele de varza mai pot fi aplicate pe articulatii dureroase.
  • Varza conţine vitamina C, care intareste sistemul imunitar
  • Este o sursa importanta de betacaroten, care protejeaza vederea
  • are foarte putine calorii, ideala ăentru cei la dieta
  • Varza rosie poate reduce riscul bolilor batranetii, cum este boala Alzheimer, datorita antioxidantilor si vitaminei K, ce ajuta la prevenirea depunerilor de colesterol pe vasele de sange, inclusiv cele din creier.
  • tot datorita antioxidantilor, ajuta pielea sa se mentina frumoasa si sanatoasa
  • contine acid lactic, benefic pentru muschi
  • are efect anticancerigent

(sursa: „Ce se intampla, doctore? ” http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/varza-top-10-beneficii-de-necontestat-10906858/)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

‘’Marile creatii s-au nascut din micile inspiratii’’ (Diana Bart)

FOLLOW ME ON