Sangele din cordonul ombilical salveaza vieti!
Permite-i copilului tau sa-l pastreze!
Mai am cam 2 saptamani si nasc. Mi-am facut deja bagajele pentru maternitate. Nu se stie niciodata cum bebelusul vrea sa vina mai repede pe lume, asa ca trebuie sa fim pregatite din timp. 🙂 Am zis bagajele, caci am 3 pachete importante de dus cu mine. In acest articol vorbesc despre cel mai important, kitul de celule stem.
Tot auzisem de aceste celule si de mamicile care le-au asigurat astfel viiitorul copiilor lor, asa ca am inceput sa studiez si eu problema, ca sa iau cea mai buna alegere atunci cand vine vorba de sanatatea noastra, a copiilor si sansa la viata.
Adevarul e ca zicala „mai bine previi decat sa tratezi” reflecta atat de bine realitatea. Desi un stil de viata coerent si natural, pe care il implementam si copiilor, ii va tine sanatosi,spun eu, niciodata nu poti sa stii, cum au intr-o buna zi nevoie de o salvare pentru o problema de sanatate care apare, si atunci te vezi neputincios in fata situatiei. De cele mai multe ori sumele uriase de bani te pot ajuta, intr-adevar. Dar daca nu le ai si sistemul de sanatate nu te poate ajuta, atunci ce faci? Stai si astepti pur si simplu sa se intample o tragedie?
Eu m-am gandit foarte serios la asigurarea sanatatii prin celulele stem, pentru ca viata e mai presus de orice. Asadar, m-am informat si i-am ales pe cei de la http://www.babystem.ro/. De cand am deschis pagina lor de internet, am gasit acolo raspunsuri la toate intrebarile pe care le aveam, plus ca mi-au transmis multe incredere.
Am facut o vizita clinicii, am discutat cu personalul, extrem de atent si dragut, am semnat contractul si am plecat acasa cu kitul de celule stem. E mult mai simplu decat credeam. Il iau cu mine la maternitate, acolo medicul meu ginecolog se va ocupa de recoltarea sangelui din cordonul ombilical, ii vom anunta apoi pe cei de la clinica, vor veni sa ia kitul si-l vor transporta in conditii maxime de siguranta si securitate in Germania. Se va face analiza completa a sangeului, apoi se pregatesc, in caz de nevoie, celulele stem pentru utilizare. Abia apoi se plateste recoltarea si gazduirea in banca de celule.
Aceste celule stem sunt miraculoase, pot fi folosite pentru vindecarea multor afectiuni grave si pot fi compatibile chiar si cu rudele de gradul I ale copilului de la care au fost recoltate. Ni s-au povestit cazuri in care, odata recoltate de la primul bebelus aparut in familie, acestea au salvat viata celui de-al doilea copil, ce s-a nascut cu grave probleme sau au vindecat parinti si bunici bolnavi.
Si daca tot va spuneam mai sus despre informatiile complete pe care le-am gasit pe site-ul http://www.babystem.ro/, o sa va relatez aici, pe scurt, despre ele:
CE SUNT CELULELE STEM?
Celulele stem sunt celule cu o extraordinara capacitate de a se transforma intr-o mare diversitate de celule diferentiate (celule nervoase, hepatice etc), putand astfel sa reinnoiasca si sa refaca tesuturi, organe, afectate sau distruse. Celulele stem se pot dezvolta in peste 220 de alte tipuri de celule diferite din organism.
DE UNDE SE RECOLTEAZA CELULELE STEM?
In peste 85% din numarul de nasteri, sangele din cordonul ombilical care contine valoroasele celule stem este pur si simplu aruncat dupa nastere. BABY STEM considera ca acest fapt constituie o risipa a sanselor oferite de medicina de a recurge cu succes in viitor la eventualele tratamente prin transplanturi cu celule stem, asa ca incurajeaza recoltarea.
Celulele stem sunt recoltate astfel:
- din sangele cordonului ombilical, acolo unde se gaseste un numar considerabil de celule stem tinere (celulele recoltate din cordonul ombilical au o capacitate foarte ridicata de multiplicare, au avantajul de a nu fi fost supuse la influenta mediului inconjurator, iar procedeul recoltarii este lipsit de riscuri si nedureros)
- din maduva osoasa, prin punctie osoasa, care este o interventie chirurgicala cu posibile complicatii
Obtinerea de celule stem din sangele unui adult este un procedeu deosebit de laborios si costisitor.
CE POT TRATA CELULELE STEM?
Lista completa a bolilor tratabile:
- leucemii
- limfoame
- anomalii genetice ale globulelor rosii
- boli congenitale ale sistemului imun
- diverse tipuri de cancer ale maduvei osoase
- alte tipuri de cancer care nu-si au originea in sistemul sangvin
- boli congenitale ce afecteaza sistemul imunitar si alte organe
- boli congenitale metabolice
Bolile pentru care tratamentul cu celule stem s-a dovedit benefic, dar inca nu a fost adoptat ca si terapie standard:
- boli autoimune (diabet zaharat tip I, lupus sritematos sistemic)
- boli ale sistemului nervos central (leziuni ale creierului, encefalopatie, paralizie cerebrala, scleroza multipla)
- boli histiocitare
- imunodeficiente congenitale
- cardiomioplastie celulara
- tumori canceroase (cancer de san, carcinom renal, sarcom Ewing)
Tratamente experimentale cu celule stem:
- boli autoimune (poliatrita, boala Crohn, sindromul Evan, sclerodermia)
- terapie genetica
- terapie reparatorie neuronala
- terapie regenerativa organica ( la nivelul rinichiului si al ficatului)
CELULELE STEM HEMATOPOIETICE
Sunt responsabile de formarea celulelor din sange: leucocite, hematii si trombocite, fiind primele celule stem identificate la inceputul anilor ’60. Pana in prezent reprezinta singura categorie de celule stem pentru care s-a dovedit valoarea terapeutica, mii de pacienti fiind supusi tratamentelor cu celule stem hematopoietice.
CELULE STEM ADULTE VS. EMBRIONARE
- Celulele stem adulte sunt celule multipotente. Sunt numite adulte acele celule stem care se gasesc in organismul uman dupa nastere. Ele sunt recoltate din organismele adulte, cele mai frecvent din sangele cordonului ombilical, maduva osoasa formatoare de sange, dar si din sangele periferic, tesutul grasos, piele sau muschii scheletici. Desi la inceput a existat convingerea ca celulele stem adulte se pot transforma doar in celule ale tesutului din care provin, in practica s-a demonstrat ca ele pot genera si alte tipuri de tesuturi. Este remarcabil ca, intr-un mediu de crestere optim, celulele stem obtinute din sangele cordonului ombilical si din maduva osoasa au o capacitate de diferentiere mult mai mare decat cele provenind din alte tesuturi. Recoltarea si stocarea celulelor stem adulte obtinute din sangele cordonului ombilical este din punct de vedere etic acceptabila, deoarece acestea sunt extrase din cordonul ombilical al unui copil deja nascut.
- Celulele stem embrionare sunt celule pluripotente (pot da nastere oricarui tip de celule). Celulele stem embrionare reprezinta precursorii din embrion din care se vor dezvolta toate celulele din organism. Aceste celule timpurii au potentialul de a da nastere unui organism de sine statator. Celulele stem embrionare au avantajul ca se pot utiliza teoretic pentru orice fel de tesut, si sunt mai bine tolerate de catre organismul primitor. Aceste celule sunt recoltate din embrioni aflati in diferite stadii de evolutie, acesta fiind si motivul pentru care utilizarea lor este limitata din considerente etice. In Germania, cercetarea pe celule stem embrionare este permisa doar cu foarte mari restrictii, deoarece este necesara distrugerea embrionului uman aflat intr-o faza timpurie. De aceea cercetarea pe celule stem embrionare este foarte controversata din punct de vedere etic, iar posibilitatea de utilizare in terapeutica a acestor celule este discutabila. Nici Baby Stem, nici Seracell nu sunt implicate in domeniul cercetarii sau utilizarii celulelor stem embrionare.
BANCA DE CELULE STEM NR. 1 ÎN GERMANIA
BABY STEM este partenerul exclusiv al SERACELL în România, banca de celule stem numărul 1 în Germania (în ceea ce priveste recoltările lunare si eliberările totale). Având sediul central în Berlin,SERACELL este prezentă în Spania, Italia, Serbia si Egipt.
SERACELL funcţionează în strânsă legatură cu Facultatea de Medicină a Universităţii Rostock, una dintre cele mai vechi universităţi din nordul Europei. SERACELL are în portofoliu peste 1000 de tratamente cu celule stem, în fiecare an peste 100 de pacienti apelând la serviciile acesteia pentru terapii clinice cu celule stem prelucrate în laboratoarele proprii.
Datorită facilitătilor si tehnologiei avansate, precum si a procedurilor de lucru folosite,SERACELL este una dintre putinele banci de celule stem ce au obtinut acreditarea europeană GMP (Good Manufacturing Practice), cea mai importantă certificare în domeniul prelucrării si stocării probelor biologice.
BABY STEM aduce în România experienta si calitatea germană a serviciilor de stocare si mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem.
(sursa informatiilor: http://www.babystem.ro/celule-stem )