Paella, amestecul valencian seducator

Ca tot m-a apucat nostalgia, gandul asta nebun care imi fuge la Spania, cu ale ei miresme si frumuseti, am zis ca-mi trece daca ”gust” un pic din ea. Asa ca m-am gandit sa-mi aromatizez  ziua cu o portie de paella, acel amestec ametitor de orez, fructe de mare si condimente, specific Valenciei. Se prepara foarte usor si repede… si placut.

Ingredinte:

Pentru doua portii, adica acea tigaie din care mananci romantic, impreuna cu iubitul, iubita, ai nevoie de:

  • 1 cana de orez cu bobul rotund sau orez „Arborio”, eu il prefer pe cel de la ”Scotti”, este gustos si nu se lipeste (este orezul specific pentru prepararea paelliei, cel integral sau cel negru nu dau gustul atat de bun)
  • 250 grame de creveti cruzi (gasiti proaspeti la Metro sau Kaufland)
  • 250 grame calamari
  • 1 ardei kapia
  • 1 ardei gras verde sau galeben
  • 1 ceapa galbena mare
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura ulei de rapita ( rezista la temperaturi inalte, il gasiti ambalat ca uleiul normal, de floarea soarelui)
  • un cubulet de unt
  • sare, piper, curry si sofran (pentru culoarea galben, specifica)
  • 2 cani de apa
  • cateva rodele de lamaie

Mod de preparare: 

  • Se trag putin in tigaie cu o lingura de ulei de rapita usturoiul, ceapa si ardeii tocati cubulete, sub capac
  • Apoi se pun peste crevetii (eu le indepartez doar capul, le las crusta) si calamarii (ii curat bine in interior si apoi ii tai rondele)
  • Ii lasam la inabusit vreo 15 minute, fructele de mare isi vor lasa acolo zeama si se va forma, odata cu apa pe care o vom pune dupa ce adaugam orezul, ca o supa, asa ca nu e nevoie sa adaugam separat supa de legume sau peste
  • Apoi adaugam orezul (la cate cani de orez, dublu de apa), mai lasam putin sa se inabuse impreuna, dupa care punem 2 cani de apa
  • Mai lasam sa fiarba totul sub capac 15 minute, cat sa se fiarba bine boabele de orez. Intre timp adaugam si condimentele: sarea, piperul, curry si sofranul, dupa gust
  • Dupa ce e aproape facut orezul, ori il lasam pe plita pana se formeaza o crusta pe deasupra, fie il dam la cuptor (eu prefer la cuptor, se pastreaza mai bine aromele)
  • Punem pe deasupra si cateva rondele de lamaie.
  • Cand incep sa prinda crusta pe deasupra si sa se coaca si feliile de lamaie, atunci e gata.
  • Se serveste fierbinte, cu un cubulet de unt pe deasupra

Buen apetito!

Istoria paelliei:

Atunci cand spunem ”paella”, spunem Valencia, Spania… deliciosul preparat,specialitatea traditionala a zonei, un amestec de orez si diverse tipuri de carne, s-a facut remarcat in lume prin secolul al XX-lea. Paella originala, valenciana, era pregatita de catre barbati,  din  pui, rata, iepure, melci, orez, rosii, boabe de fasole, ulei de masline, sofran, apa, usturoi si sare. De-a lungul timpului, insa, a fost diversificata, acum existand sub mai multe feluri, si cu peste sau fructe de mare, sau in unele zone (Castellón de La Plana), se adauga chiar si coaste de porc. La inceput, paella a fost un fel de mancare care se servea la anumite evenimente inportante si festivitati. Si in ziua de azi aceasta se regaseste inca pe mesele spaniolilor la evenimente si fieste. In orasul Sueca, incepand cu anul 1961 se organizeaza un concurs international de preparare a Paellei Valenciene.

(documentare: http://www.travellife.ro/paella-valenciana-istorie/, http://thecitybreak.ro/despre-paella-si-alte-bucate-traditionale-din-valencia/)

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

‘’Marile creatii s-au nascut din micile inspiratii’’ (Diana Bart)

FOLLOW ME ON