M-am topit de placere… Sub soarele Toscanei

„ Viata ne ofera o suta de sanse. Tot ceea ce trebuie sa facem e sa alegem una” („Sub soarele Toscanei”)


Dupa pastelurile celor Cinque Terre, am pornit pe sub „Soarele Toscanei”… si nu puteam sa nu oprim in capitala regiunii, in romantica Florenta, careia abia asteptam sa-i simt mireasma. Ahh, cat de frumoasa poate fi eterna Florenta. Am calcat peste pasii acoperiti de vreme a numeroase personalitati marcante ce au trait in „Atena din Evul Mediu”: Dante, Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelor, Donatello, Galileo Galilei, Salvatore Ferragamo, Gucci, Roberto Cavalli, Emilio Pucci…si nu in ultimul rand Catherine de’ Medici, sotia regelui Henric al-II-lea al Frantei.

Galeriile Uffizi, primul punct pe care l-am vizitat, cel mai vechi muzeu de arta al lumii occidentale, a fost construit in 1560, de catre Vasari, ca birouri pentru nobila familie Medici, pentru magistratii florentini. De-a lungul anilor, multe incaperi ale palatului au fost transformate in sali de expunere a pieselor de arta colectionate de familia di Medici. In luna iulie, in plin sezon, se asteapta ore intregi la rand, la intrare. Noi am rezervat biletele online,  astfel ca am patruns in galerie destul de usor.

Am urcat apoi la „Palazzo Pitti”, fosta resedinta a unui ambitios bancher florentin, Luca Pitti. Palatul a fost cumparat de familia Medici in 1549 si a devenit resedinta familiilor care conduceau Marele Ducat al Toscanei.  de unde am admirat minunata panorama a orasului. Mai tarziu, afost folosit ca sediu al puterii lui Napoleon. De aici, de sus, de la o terasa plina de verdeata si flori, am admirat in liniste panorama Florentei.

Ziua s-a incheiat cu o cina romantica, in restaurantul „Golden View open bar”,  ce sadea semet de-a lungul fluviului Arno si  era pazit de semetul „ponte Vecchio”, cel mai vechi pod din Florenta.

Am pornit apoi  spre centrele istorice ale Toscanei:  San Gimignano, Siena, Orvieto, care si-au conservat perfect farmecul medieval si  ale caror strazi, parca, ma purtau in timp. Toate oraselele au farmecul lor, piatete medievale, lanuri de lavanda, dealuri acoperite de maslini si vita de vie.

In Orvieto, oras construit la inaltime, nu trebuie sa ratati cetatea straveche cu stradute inguste, alei pietruite. In cetate ajungeti pe jos sau cu telefericul sau cu autobuze. Pretul unui bilet de intrare este de 2 Euro. Am respirat aerul proaspat de la inaltimea parcului care ofera o priveliste minunata asupra orasului de jos, precum si o varietate de restaurante si baruri pline cu faimosul vin local.

„You’re right.I got my wish.I got everything I asked for.” ( „Under the Tuscan Sun”)

 

… Si pana ajungeti sub soarele Toscanei, va invit sa urmariti filmul cu acelasi nume. Pe mine m-a inspirat mult, in plus, actrita ce interpreteaza rolul principal, Diane Lane, este una dintre favoritele mele. Va las aici trailerul:

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

‘’Marile creatii s-au nascut din micile inspiratii’’ (Diana Bart)

FOLLOW ME ON