Supa crema de champignon, pufoasa, aromata si rapida

„Ciupercile sunt fabrici farmaceutice in miniatura” (Paul Stamets) 

 

Ador aroma loc specifica, salbatica, parca de pamant umed, iar atunci cand le pun sub aceeasi palarie cu sarea, laptele, untul si patrunjelul, nu ma satur de ele,de cochetele ciuperci champignon.

Prepar  des supa crema de champignon, nu doar pentru gustul pufos si inconfundabil, dar si pentru beneficiile pe care o farfurie mi le aduce pentru sanatatea mea.  In plus, modul de preparare este extrem de simplu, iar timpul alocat, doar 40 de minute.

Ingrediente pentru o oala de 3 litri:

  • 1/2 kg de ciuperci champignon
  • 1 telina mica
  • 2 radacini de pastarnac (este mai aromat decat patrunjelul radacina)
  • 1 cartof
  • 1 cana de lapte (ma feresc sa folosesc smantana lichida, deoarece contine caragenan, unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari)
  • patrunjel verde
  • 2 linguri de ulei de trufe sau de masline
  • 4 catei de usturoi
  • 1 cub de unt
  • paine de secara sau din faina de alac, pentru crutoane
  • sare
  • piper

Mod de preparare: 

Telina, pastarnacul (taiate rondele, ca sa fiarba mai repede) si cartoful  (intreg, pentru ca fierbe mai rapid decat radacinoasele, si sa nu se sfarame), se pun la fiert cu sare, in apa cat sa le acopere, sub capac.

Dupa maximum 20 de min. (radacinoasele sunt fierte, le mai testam cu furculita), se adauga ciupercile cu coaja (coaja contine multe vitamine),  taiate in 4. Se mai completeaza cu un litru de apa (ciupercile contin 80% apa, asa ca isi vor lasa si ele multa zeama), se mai pune oala la fiert inca 15 minute.

(Daca vreti, pentru aspect, inainte sa blenduiti legumele, cateva bucati de ciuperci sa le taiati  rondele subtiri si sa le puneti la final in crema)

Cand toate legumele sunt facute, se baga blanderul in oala si se blenduiesc. Se pun din nou pe foc, adaugand cana de lapte si usturoiul tocat sau dat prin razatoarea mica si se mai da supa intr-un clocot.

Apoi se stinge focul, se adauga cubul de unt care face crema mai pufoasa, patrunjelul verde tocat, uleiul de trufe sau de masline. Se acopera oala si se mai lasa 10 minute, inainte de a o servi, ca sa se intrepatrunda bine aromele.

&amIntre timp, pregatim crutoanele din feliile de paine de secara sau de alac. Le lasam la cuptor 5 minute, cat sa prinda o crusta crocanta, apoi le punem intr-un bol si le amestecam cu sare, piper, ulei si patrunjel verde sau oregano.

Reteta supei creme de ciuperci poate fi consumata si in post, renuntand la lapte si unt, eventual adaugand smanatana vegetala (dar fiti atente la etichete, sa nu contina pacatosul caragenan)

Ciupercile, alimente minune! 

  • contin aproape toate vitaminele si mineralele de care organismul nostru are nevoie: proteine, fier, potasiu, acid folic, vitaminele A, B1, B2, C, D, zinc, iod
  • dintre toate legumele , ciupercile sunt considerate unul dintre cei mai buni inlocuitori ai carnii, prin cantitatea mare de proteine pe care o contin
  •  sunt unele dintre cele mai importante surse de antioxidanti
  • scad riscul cancerului de san
  • sunt benefice in functionarea glandei tiroide ,datorita iodului
  • contin antibiotici naturali care lupta impotriva infectiilor
  • reduc anxietatea si stresul , datorita compozitiei mari de B-uri si zinc
  • sunt foarte sanatoase pentru dieta gravidelor, prin acidul folic si proteinele pe care le contin
  • reduc tensiunea arteriala
  • au foarte putine calorii

Sa aveti pofta de sanatate!

10 Comments

Leave a Reply to Allan Cancel reply

Your email address will not be published.

‘’Marile creatii s-au nascut din micile inspiratii’’ (Diana Bart)

FOLLOW ME ON