Ametitorul Porto… vechi si parfumat, ca un vin bun!

„Let’s find some beutiful place to get lost”

    L-am gasit, unul dintre minunatele locuri in care as fi vrut sa „ma pierd”… dar stiam ca urmeaza si altele, in care mi-as fi dorit la fel…un loc plin de aroma istoriei care l-a cladit, un loc cu un buchet special, dulce…la fel ca si bogatele vii din care este stors vinul ce-i poarta numele… PORTO, acesta este primul loc minunat din Portugalia,  in care am pasit.

    La sfarsit de iulie, ne-a intampinat cu un cer acoperit de nori si niste picaturi mici si dese de ploaie. Mi s-a parut foarte romantic. Nu avea nevoie  de nici o raza de soare ca sa straluceasca si de nici un cer senin si albastru. Farmecul lui este extrem de puternic.

    Ne-am cazat la hotel „Ipanema Park” si abia asteptam s-o luam la pas ca sa descoperim Porto.

    Pierduti pe stradutele vechi, printre colinele centrului Ribeira, incarcat de istorie, am oprit la un restaurant mic si cochet, acolo unde am servit masa acompaniati de pescarusi ce se relaxau pe balcoanele caselor. „Restaurante Galeria de Largo” ne-a convins, cu preparatele proaspete si bine gatite, ca bucataria localnicilor este extrem de gustoasa. Am ciocnit si un pahar de vin dulce si rosu de Porto, in bataia sunetelor muzicii locale. Deja m-a vrajit… si nu vazusem mare lucru.

 

    Dupa asa desfatare, ne-am lasat in continuare condusi de strazile strajuite de casele vechi , pana la raul Douro, care desparte Porto de Vila Nova de Gaia, acolo unde sunt marile case de vin.

    Uau, cat de frumoasa e iesirea la rau, cat de frumos se vede printre sutele de case, de restaurante, de magazinase de artizanat.

    Peste linistitul rau troneaza grandiosul Pod Dom Luis. Ne-am plimbat cateva ore bune.

    Pentru seara, ne-am facut rezervare (trebuie facuta din timp. Ideal, cu cateva zile inainte, online, altfel nu se gasesc locuri) la unul dintre cele mai romantice restaurante, chiar pe malul raului, pe Rua da Reboleira, chiar langa  cel mai cautat restaurant din Porto, „ODE Porto Wine House”, urmat de „Adega S.Nicolau”…doar ca aici nu am mai gasit locuri libere.

    Am avut parte de o cina delicioasa, si la propriu, si la fugurat. Si chiar daca ziua fusese acoperita de nori, acum, cerul era atat de senin, de vedeam toate stelele. Am gustat niste preparate din fructe de mare si peste, gatite la cuptor, cu legume si masline, bineanteles, alaturi de savoarea vinului local. Iar la desert, m-a indulcit un cremos tiramisu, servit in pahar de cristal.

    A doua zi ne-am plimbat din nou, acum printre casele de vinuri din Vila Nova de Gaia, care pot fi vizitate. Superbe sunt si Biserica San Francisco, Catedrala Se, catacombele San Francisco, dar si magazinele locale si magazinele muzeu pline de parfumuri. Era ultima noapte aici, iar mai departe ne astepta Lisabona…

    Am adormit cu gustul aromat… al frumosului Porto, vechi si parfumat, ca un vin bun.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

‘’Marile creatii s-au nascut din micile inspiratii’’ (Diana Bart)

FOLLOW ME ON