Roma… ”la dolce vita”

„ Rome is not like any other city. It’s a big museum, a living room that shall be crossed on ones tiptoes.’’ (Alberto Sordi)

Palate, muzee, fantani, strazi pietruite, un urias coloseum… la tot pasul vezi bucati de pietre „cazute” din istoria de secole intregi, istoria  lumii antice.  „Capitala lumii”, „Orasul etern”…la dolce vita din Roma este o eterna poveste, pe care vrei s-o retraiesti, cu fiecare vizita in capitala Italiei.

Am inceput periplul cu uriasul Coloseum, cea mai impresionanta cladire-ruina a Romei Antice. Din nou am comandat online biletele de intrare, asa ca nu a durat decat putin pana sa patrundem printre nesfarsitele ruine…. care ma duceau parca in pelicula din „Gladiatorul”. O senzatie  unica, de incredere puternica in istoria ce ne e strajer.  Cam o ora si jumatate am batut la pas amifiteatrul intins pe 189 de metri lungime si 156 latime. Uriasa constructie a fost ridicata de imparatul Vespasian intre  anii 72-80 d.Hr., in locul unui lac artificial.

Chiar langa Coloseum se vede maret Arcul imparatului Constantin (Celio), inalt de 21 de metri, unul dintre cele 3 arcuri imperiale din Roma, care au mai supravietuit trecerii timpului.

Am continuat plimbarea printre colectia de ruine si pietre ce s-a pastrat in Forumul Imperial  si Forumul Roman, care a fost considerat centrul vietii politice din Imperiu. Amintesc asta temple, biserici, vestigii, inconjurate de arcuri de triumf ce comemorau victoriile de la vremea respectiva.

Pasii ne-au dus mai departe spre „Sfantul Scaun” in care domneste Papa, si care „sade” falnic in Vatican, cel mai mic stat suveran din lume, al carui teritoriu consta dintr-o enclava in orasul Roma. Vaticanul gazduieste Piata Sfantului Petru, Bazilica Sfantul Petru, rezidenta papilor numita palatul Apostolic cu Capela Sixtina, cu picturile murale semnate de Michelangelo. Citind despre Vatican, am aflat si cateva lucruri interesante: desi Biserica catolica are o istorie de secole, nu la fel are si acest mic stat, el datand doar din 1929; Vaticanul este singurul stat in care, daca nasti, nu poti obtine cetatenie; nu emite bancnote si emite propria moneda Euro, pe care apare chipul Papei; si aici se mai foloseste limba latina la ATM-uri.

Este superb si centrul vechi al Romei, cu ale sale alei pietruite si cu minunata Fontana di Trevi, acolo unde arunci banuti si-ti pui dorinte. Din pacate, in perioada in care am fost noi, era in renovare.

Roma este fermecatoare nu doar prin urmele istoriei, dar si prin bucataria ei. Ca sfat, nu alegeti restaurantele apropiate de punctele turistice, pentru ca sunt mult prea comerciale, mancarea nu va va da pe state. Noi le-am ales pe cele recomandate pe tripadvisor, iar unul care mi-a placut foarte mult, unde am cinat pe o terasa plina de verdeata si lumanari albe, se numeste LA.VI. (Via Tomacelli, 23, Roma; tel: 39 06 4542 7760, deschis intre 7:00-2:00)

 

Mare atentie unde parcati masina! Doar ce am intrat intr-un magazin si ne-a fost luata. Am calatorit vreo jumatate de ora cu autobuzul ca s-o putem recupera si ne-a costat toata treaba vreo 150 Euro.

Si ca sa ramanem in zona de visare, am gasit si niste recomandari de pelicule ce au fost filmate la Roma:

La Dolce Vita (1960, regizor: Federico Fellini; actori: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg)

Roman Holiday (1935; actori: Audrey Hepburn, Gregory Peck)

L’eclisse (1962; regizor: Michelangelo Antonioni; actori: Alain Delon, Monica Vitti)

The portrait of a lady ( 1996; actori: Nicole Kidman, John Malkovich)

The Belly of an Architect (1987; actori: Brian Dennehy, Chloe Webb) )

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

‘’Marile creatii s-au nascut din micile inspiratii’’ (Diana Bart)

FOLLOW ME ON