Sfecla, rosie de sanatate!
Sfecla rosie este o mina de aur pentru sange si pentru organism. Astazi o sa va impartasesc reteta mea de supa crema de sfecla cu iaurt, extrem de rapid de pregatit, si extrem de gustoasa.
De la 9 luni am inceput sa i-o prepar si fetitei mele. O mananca cu mare placere. Iar ca secret sa manance si mai bine, ii pun in ea crutoane mici, mici,crocante, care ii plac tare mult.
Ingrediente pentru o oala medie de supa:
- 4 sfecle mari
- 1 morcov
- 1 pastarnac
- 1 ceapa galbena
- 1 cartof
- patrunjel verde
- 1 iaurt
- ulei
- sare, piper
- chimen, dupa preferinte
- 4 felii de paine de secara, graham sau alac
Timp de gatire: circa 30-40 min
Mod de preparare:
Tai ceapa in 4 si o calesc foarte putin in uleiul incins, cat sa prinda un pic de crusta si culoare. Pun apoi in oala sfecla curatata si taiata in 4, morcovul, pastarnacul , cartoful si apa. Eu folosesc oala sub presiune, caci se face rapid, iar toate vitaminile raman inauntru. Am pus-o la foc mare, iar in max. 30 de minute e gata. Blenduiesc apoi in oala compozitia, pun sare , piper si chimen, iar supa mea crema e gata si delicioasa! Puteti s-o dregeti cu iaurtul, adica s-o mai dati intr-un clocot, dupa ce ati pus iaurtul in ea. Sau puteti sa puneti iaurtul, in farfurie, atunci cand o serviti. Puteti pune si un cubulet de unt, la sfarsit, care s-o faca mai gustoasa si pufoasa. Si nu uitati nici de gustul prospat si aroma patrunjelului verde, la sfarsit. Se serveste cu crutoane din paine de secara, graham sau alac, pe care le faci fix in 5 minute la cuptor, si pe care le puteti asezona cu sare si ulei de masline.
S-aveti pofta de sanatate si gust bun!
(SURSA: https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/sucul-de-sfecla-rosie-beneficii-miraculoase-pentru-organism-12113009)
- super-aliment, reprezintă o sursă excelentă de vitamina B, folaţi, mangan şi potasiu. De asemenea, este o sursă bună de fibre, vitamina C,magneziu, fier, cupru şi fosfor
- sucul de sfeclă pare să ajute organismul să răspundă mai bine la diferite sarcini, balansând nivelul de oxigen consumat şi crescând nivelul de rezistenţă a corpului (Dr.Oz)
- Sucul de sfeclă este unul dintre alimentele cele mai bogate ca sursă de antioxidanţi şi nitraţi naturali. Nitraţii sunt componente care îmbunătăţesc circulaţia sangvină în corp – inclusiv la nivelul creierului, inimii şi muşchilor
- Betacianina, substanţă care se găseşte în sfeclă, contribuie la eliminarea toxinelor din organism şi la prevenirea apariţiei cancerului!
- Ajută la vindecarea bolilor de vezică biliară, la scăderea nivelului de colesterol şi la vindecarea gutei.
- Împiedică formarea cheagurilor de sânge şi depunerea colesterolului pe vasele de sânge.
- Abundă în vitamine precum B1, B2, B2, C şi acid folic, extrem de benefice pentru organism.
- Conţine aminoacizi, esenţiali în dezvoltarea şi menţinerea ţesutului muscular.
- Conţine iod, cunoscut pentru efectele benefice asupra glandei tiroide.
- Conţinutul crescut de potasiu din sfeclă, ajută la întărirea muşchiului inimii.
- De asemenea, sucul de sfeclă roşie este cunoscut pentru efectul de scădere a tensiunii arteriale şi, prin urmare, previne atacurile de inimă şi bolile cardiovasculare.